image
Share to Facebook tweet

  Vissza

Az emberek idejük  90%-át belső terekben, falak között töltik, mégis  a beltéri levegő sokszor jóval szennyezettebb, mint a külső levegő. A régi, mára már elavulttá vált nyílászárók hézagjain, résein keresztül folyamatosan biztosították a lakás helyiségeiben a „természetes” légcserét. Ennek köszönhetően  a belső légmozgás adott volt, így a levegőben lévő párakoncentráció felhígulhatott, ezáltal a levegő a nedvességtartalma csökkent. Ezzel szemben a mai alacsony energia igényű házak korszerű  hőszigeteléssel és  korszerű nyílászárók beépítésével épülnek fel. A  hőszigetelt falak, födémek, ajtók, ablakok elsősorban a téli hőveszteséget és a nyári felmelegedést minimalizálják. Ennek következtében csökkenhet vagy akár teljesen meg is szűnhet az épület természetes szellőzése. Ez a fokozott légzárás egy rosszul szellőző helyiséget eredményez, amiben  a levegő nem csak fullasztó , de nedves is lehet. Elterjedhetnek a penészgombák, spórák, baktériumok és allergiás megbetegedések alakulhatnak ki.

penész

Az ablakon keresztül a szellőztetés mértéke túl nagy lehet és szabályozhatatlan, illetve a felfűtött levegő a szabadba távozhat. További hátránya még, hogy az ablak környéke jelentősen lehűl, ami szintén penészgombát eredményezhet. Eredmény: lakhatatlan épület, körülményes és költséges felújítás. Ezért mind a passzívházakhoz , mind az alacsony energiaigényű házakhoz elengedhetetlen a kontrollált hővisszanyerő szellőztetőgépek alkalmazása. A gépi szellőzés alkalmazásával a zárt helyiség egyenletes és rendszeres átöblítése érhető el. Ezáltal egy nagyobb komfortfokozatot és jobb közérzetet érhetünk el a helyiségekben. A szellőzéskor keletkező hőveszteséget,  hővisszanyerő segítségével minimalizálni lehet. Az elszívott levegő hőtartalmának nagy részét egy keresztáramú hőcserélőn nyerik vissza, amely előmelegíti a befújt friss levegőt.

szellőzés hőcseréléssel

Ezáltal a „hulladékhő”  akár 90%-a is visszanyerhető, ami jelentős energia megtakarításhoz vezet. Egy ilyen berendezés egy átlagos méretű családi háznál szokásos 100-120 m3/h-nyi levegőcserénél évi kb. 15.000-20.000,– Ft-nyi elektromos áramot fogyaszt, ugyanakkor jelentősen csökkenti a fűtési költségeket. Néhány szellőztető készülékben található bypass szabályozás, amelynek vezérlése figyeli a külső és a belső hőmérséklet viszonyokat és ennek  függvényében  a friss levegőt direkt módon (nem a hővisszanyerőn keresztül) engedi befújni a szobákba. Ez a funkció nyári éjszakákon lehet  előnyős, amikor a benti hőmérséklet magasabb, mint a kinti levegő hőmérséklete, és nem kell, hogy a külső (friss) levegőt az elszívott levegő felmelegítse.

Hővisszanyerő szellőztetés működési séma
LWZ belül

Nagyon elegáns és helytakarékos épületgépészeti megoldások születtek az utóbbi években, mint pl. a passzívház-kompaktkészülékek, amelyek már a nagyobb épületek igényeit is ki tudják szolgálni, és az évek során felmerült újabb igényekre (kiegészítő padlófűtés stb.) is jó megoldást kínálnak.  Manapság egyre több cég jelenik meg a piacon kompakt gépekkel, ami azon túl, hogy  megoldja  a minimális légcserét, egy beépített levegős hőszivatttyú segítségével, fűt, hűt és egy tárolón  keresztül használati melegvíz előállítására is képesek. Léteznek olyan készülékek, amelynek a beépített tárolója két hőcserélős, így ezen keresztül akár napkollektor fogadására is alkalmas. Ezeket a készülékeket kifejezetten alacsony energia igényű  házakhoz és passzívházakhoz fejlesztették ki.

Ilyen készülék pl.: az LWZ 403 SOL is

Összegzésképpen megállapíthatjuk, hogy a légtömörségi követelmények szigorodásával és a komfortigények növekedésével elengedhetetlenné vált az épületek mesterséges szellőztetése. Az energia megtakarítás jegyében születő korszerű, nagy hatásfokú és kis energiafelhasználású szellőztető berendezések szerves részei a passzívházaknak. A hővisszanyerő szellőztetőrendszerek biztosítják, hogy az alacsony hőveszteségre törekvő épületek helyiségeinek levegője mindig friss és kellemes legyen. A levegő behozatallal és a folyamatos légcserével szabályozzák a helyiségek nedvességtartalmát, ezáltal megakadályozható a penészesedés. A készülékek és rendszerek megfelelő karbantartásával és következetes szűrőcserével csökkenthetők a spórák és baktériumok terjedése is.

 

Legújabb készülékünk: LWZ 370 Plus

 

 
 

brown line